SIKÇA SORULAN SORULAR
Ankara Kendoya En Sık İletilen Sorular
S.S.S.
Lütfen kılıç kullanmak veya savaş sanatları disiplinleriyle ilgili aklınızdaki tüm ön yargılardan kurtulun. Filmlerde gördüklerinizi unutun. Sağda solda duyduklarınızı unutun. Budo branşları (Kendo, İaido, Judo, Aikido, Karate) dışında bir başka spor deneyiminiz olduysa onu da unutun. Bizim için Kendo'nun sportif tarafı, felsefi deneyimi ortaya çıkarmak için kullanılan bir araçtır. Bu sportif yönü kullanarak kişi bedenini ve zihnini birleştirir. Sözcüklerle ifade edilmesi mümkün olmayan zihinsel kavramlar, fiziksel çalışmalarla fark edilir. Bu nedenle Kendo hem fiziksel hem zihinsel bir aktivitedir. Kendo her bakımdan insanı geliştirmeyi hedefler. Sizi daha kontrollü, daha dikkatli, daha dayanıklı, daha mücadeleci, daha hızlı karar veren, daha bilge, daha soğukkanlı -bu dahaların sonu gelmez- öz disiplin sahibi bir insan yapma amacındadır. Eğer kendinizi daha ileri taşımaktan hoşlanıyorsanız kendo tam size göre bir uğraştır.
Öncelikle dojomuzda tanışacağınız insanların istisnasız tümü son derece nazik ve hoşgörülü insanlardır. Çünkü biz dojomuzda saygı, nezaket ve alçakgönüllülüğü kendo çalışmalarımızın bel kemiği olarak görürüz. Dojoda samimi ve düzeyli bir arkadaşlık mevcuttur. Gelir gelmez benimseyeceğinize eminiz. Kendinizi yalnız hissetmenize, çekingen davranmanıza hiç gerek yok.
Temel davranışlara ve hareketlere alışmanız epey bir zaman alacak. Bundan eminiz çünkü bizim aldı. Lütfen çalışırken karşınızdaki insanın zamanını aldığınızı veya sizinle çalışan insanlara ayak bağı olduğunuzu düşünmeyin. Hepimiz başladığımızda sizin gibiydik. Hepimiz için başkaları emek verdi. Tıpkı bizden öncekilerin bize yaptığı gibi biz de sizin için emek vermeye, size kendo öğretmeye hazır ve istekliyiz. Sizden istediğimiz tek şey pes etmemeniz ve gayret göstermenizdir, hepsi bu.
Aslında birçoğumuz aynı durumdayız. Herkesin okul, iş ve aile hayatında öncelikleri var. Öğrenciler ve çalışma hayatına yeni atılmış kişiler düzenlerini oluşturana kadar büyük sıkıntı çekiyorlar. Günlük hayatın koşturmacası içerisinde kendoya zaman ayırmak bile başlı başına bir irade zaferi oluyor. Dojomuz devam zorunluluğu olan bir dojo değildir. Sizden beklentimiz kendonun sunduğu kişisel gelişimi sağlamaya gayret etmenizdir. Bizce başarı insanın kendi eksiklik ve zayıflıklarına karşı giriştiği mücadeleyi kazanmasıdır. Kendoda kazanacağınız mücadeleci ruhu, öz disiplini, sorumluluk duygusunu dışarıdaki hayatınıza uyarlamanız önemlidir. Bu da her insanın kendi şartları içerisinde yapacağı bir şeydir. Siz sadece elinizden geleni yapın, mümkün olduğu kadar çalışmalara gelmeye çalışın, mazeretlerin arkasına saklanmayın ve asla bırakmayın, biz yanınızdayız.
Ekipman konusunda başlangıçta çok fazla şeye ihtiyacınız yok. Özellikle ilk birkaç ay tek gerekli olacak şey bir shinai yani bambu kılıç. Bu ekipmanı internetten sipariş verebilirsiniz. Ancak başlamak için siparişinizin gelmesini beklemenize gerek yok. İdareten kullanmanız için size bir adet shinai bulabiliriz. Diğer malzemeler için acele etmemenizi tavsiye ederiz. Daha sonra sipariş verebilirsiniz. Hem kendoyu tanıdıkça daha doğru bir seçim yapma şansınız olur. Ayrıca dojodaki arkadaşlarınızdan da bu konuda bilgi ve tavsiye alabilirsiniz. Ekipman sağlayıcılar konusunda web sayfamızda bağlantıları bulabilirsiniz. Shinai satın alabileceğiniz örnek bir sayfa için tıklayınız. (Genellikle erkekler 39 inch, kadınlar 38 inch tercih eder. Örnek olarak verilen site sadece bilgilendirme amaçlıdır. Dojomuzla hiçbir ilgisi yoktur. Her üye istediği yerden istediği ekipmanı temin etmekte özgürdür. )
Kendo marjinal insanların uğraştığı, kıyıda köşede kalmış marjinal bir uğraş değildir. Ülkemizde maalesef pek az bilinmesine karşın, kendo dünya genelinde milyonlarca insan tarafından yapılır. Dünya şampiyonası ve kıta şampiyonaları (Avrupa, Asya, Amerika) mevcuttur. Ülkemizde maalesef henüz federasyonlaşmayı başaramasa da dünyada son derece üst düzey bir temsili vardır. Dünya Kendo Federasyonu (FIK), Dünya Spor Federasyonları Birliği (eski adı GSAF) yeni adıyla SportAccord üyesidir. Ayrıca kendo, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) kontrolündedir. Ülkemizdeki Kendo Derneği de Dünya ve Avrupa Kendo Federasyonları üyesidir. Ülke olarak Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası ve Balkan şampiyonalarına katılmaktayız. Kendoya başladıktan birkaç yıl sonra kendinizi yoğun bir turnuva, sınav, seminer temposu içinde bulursanız ve yerli yabancı yüzlerce arkadaşınız olursa şaşırmayın.
Dışarıdan bakıldığında kendonun sert bir spor olduğu düşünülür. Bu kimileri için korkutucu kimileri için çekici bir şeydir. Şunu söyleyebiliriz, kendo dayanıklılık gerektiren bir spordur, ama sert değildir. Kuralları oldukça belirgindir. Koruma ekipmanları yüzyıllar içerisinde geliştirilmiştir. Çalışma düzeni ve gelenekleri kazaların oluşmasını engeller. Japonya’dan çıkan birçok şey gibi düzgün ve sorunsuzdur. O yüzden canım yanar mı? diye korkmayın. Kendonun yaralanma oranı bildiğiniz birçok spordan (futbol, basketbol, voleybol, vb.) çok daha düşüktür. Bizce kendo 7 yaşından 77 yaşına kadar ciddi bir sağlık problemi olmayan herkes tarafından yapılabilir.
Malesef bazı ciddi sağlık problemleri kendo yapmaya gerçekten engel olabilir. Bizim tecrübelerimize göre şu sağlık problemi olan insanların kendo yapması çok zordur:
Bel fıtığı, boyun fıtığı, epilepsi, çok ileri seviyede duyma veya görme kaybı, kalp kapakçığı problemi veya kalp yetmezliği, diz kapağındaki çapraz bağların kopmuş veya ileri seviyede hasarlı olması, ilerlemiş astım veya koah, ileri düzeyde skolyoz problemi. v.b kişinin yaşam kalitesini ileri düzeyde engelleyebilecek tüm sağlık sorunları. Ayrıca obezite hastalarının kendo yapması eklemleri için çok zorlayıcı olabilir. Bu yüzden obezite sorunu olanların başlamadan önce kilo vermelerinin öneririz.
Kendo azmi olan herkesin becerebileceği zor bir spordur. Zordur çünkü kendo insanın beden ve zihin alışkanlıklarını değiştirmesini gerektirir. Kimi insanlar bedensel hareketleri öğrenirken zorlanır. Kimileri zihinsel kavramlara adapte olmakta zorlanır.
Başlangıçta (ilk birkaç yıl) bedensel eğitim ağırlıklı olduğu için vücut koordinasyonu iyi olan insanlar biraz daha başarılıymış gibi gözükür. Ancak bu bir yanılgıdır. Yeteri kadar çalıştıktan sonra fiziksel beceriler arasındaki farklar silikleşmeye başlar. Zihinsel kavramlar (irade, metanet, sabır, farkındalık vb. ) öne çıkar.
İşin bir başka tarafı da şudur: kendoda başarı klasik sporlardaki gibi maç kazanma veya kaybetmeyle ölçülmez. Önemli olan uzun vadede kişisel gelişiminizi ne kadar ileri götürdüğünüzdür. Bu açıdan yaşınız ve fiziksel durumunuz ne olursa olsun başarı herkes için eşit derecede olasıdır.
Başkalarına üstünlük gösterme veya diğer insanların takdirini toplama arzusu kişiyi er yada geç bir karanlığa sürükleyecektir. Hırs sayesinde kısa vadede başarılı olunsa dahi kişi bir süre sonra bu başarılarını kaybetme korkusuna kapılacak, içine düştüğü kaygı batağı kişiyi kendodan eninde sonunda soğutacaktır.
Kendoda uzun vadede başarılı olan insanların genelde kibirden uzak, eleştiriye açık, sabırlı ve her zaman olumlu düşünen, gerçekçi insanlar olduğunu görürüz. Kişinin kendisini geliştirme arzusu temel itici güç olmalıdır. Başarı arzusu bir meşalede yanan ateşe benzetilebilir, ateş ne söndürülmeli ne de yangın çıkarmasına izin verilmelidir. Asıl zor olan şeyse zihni bu dengeli durumda tutabilmektir.
Biz dojomuza en az 13 yaş ve yukarısındaki kişileri kabul ediyoruz.
Aslında Kendo 7 den 77'ye her yaşta yapılabilecek bir uğraştır. Kendo eğitimi ve çalışma şekli yaşa göre farklılık gösterir. Örneğin 16 yaşındaki bir genç fiziksel olarak çok yoğun ve tempolu bir antrenman yaparken, buna karşın işin zihinsel ve felsefi yönünü pek düşünmez. Ancak 70 yaşındaki bir kişi daha sakin ve düşük tempolu ama zihinsel olarak daha odaklanmış ve dikkatli bir antrenman yapar. Bu kapsamda çok ciddi bir sağlık problemi (kalp yetmezliği, epilepsi, ileri derece görme bozukluğu, vs... ) olmayan herkes kendo yapabilir diyebiliriz.
Kendo'ya başlama yaşı özellikle Japonya'da genelde oldukça erkendir. Birçok çocuk 8-10 gibi yaşlarda kendo eğitimi almaya başlar. İlk orta ve lisede kendo seçmeli derstir. Küçük yaştaki çocuklar sadece kendo değil, aynı zamanda çocuk pedagojisine de hakim eğitmenler tarafından eğitilmektedir. Aileler çocuklarını sürekli bir şekilde kendoya teşvik eder ve yönlendirir.
Ancak bizim elimizde çocuk pedagojisi konusunda eğitimli bir eğitmen maalesef yoktur. Ayrıca çalışmalarda yaş gruplarına göre bir ayrım yapmamız da maalesef mümkün değildir. Küçük yaştaki çocuklar büyüklerle beraber çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu durum adapte olmalarını zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla üzülerek 13 yaşın altındaki çocukları dojomuza kabul edemiyoruz. Fakat velisi ile birlikte katılacaksa; velisinin de derse katılması kaydıyla; 13 yaşından küçük çocukları da çalışmalara almamız mümkün olabilir.
Bu konuda sormak istediğiniz bir soru olursa lütfen eğitmenlerimizle iletişime geçin.
Kendo insanı geliştirmeyi hedefler ve bunun bir sonu yoktur. Bu durum sonu gelmez bir yolda yürümeye benzetilebilir. Maalesef, Kendo üç ay kursa giderek öğrenilebilecek, veya üç beş seans alıp ne olduğu anlaşılacak bir şey değildir. Bu yolun büyüsüne kendini kaptırmış insanlar yolun hiçbir zaman bitmeyeceği gerçeğini çoktan kabul etmişlerdir. Yol bir insan ömrü için yeterlidir. Ama maalesef bir insan ömrü yol için yeterli değildir. Bu yüzden amaç yolun sonu değil, yolda yaşanan deneyimdir. Yol uzundur ve zordur. Ancak en uzun yolculuklar bile küçük adımlarla başlar. Yolun uzunluğu ve zorluğu içerisindeki güzellikleri görmenizi engellemez. Kendoyu öğrenilip bir kenarda tutulacak bir eğitim olarak görmek yerine, kendinizi tanımakta ve tüm hayatınızı şekillendirmekte kullanacağınız bir araç olarak görmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede her an yeni bir şey keşfedebilir ve bu öğrendiklerinizi hayatınıza uygulayabilirsiniz.
Kurallarımız sert ve baskıcı değildir. Hatta Türkiye'de ki en rahat dojo olduğumuza inanıyoruz. Sizden ricamız çalışma kurallarımızı bir kere okumanız. Göreceksiniz ki kurallarımız saygılı, nazik ve medeni her insanın doğal davranışlarından ibarettir. Ayrıca bizim dojomuzdan başka bazı dojolarda olduğu gibi bir emir komuta aracı olarak kullanılan kıdemli-kıdemsiz (senpai-kohai) ilişkisi yoktur. (Çünkü bizce kişinin bilgi ve becerisi ilerledikçe tevazusu ve tahammülü artmıyorsa bu sahte bir ilerlemedir.) Bunun yerine sorumluluk ve saygıya dayanan karşılıklı iyi niyet vardır. İş ve görevlerin paylaşımı gönüllülük esasıyla yapılır. Kimsenin kimseyi zorlamaya veya canını sıkmaya hakkı yoktur. Bu konuda kafanızda herhangi bir soru veya çekince kaldıysa bizimle irtibata geçmekten lütfen çekinmeyin. Bunun için web sayfamızın iletişim bölümünü kullanabilirsiniz.
Eğitmenlerimizin bilgisi ve yeterliliği sizin takdirinize kalmış bir durumdur. Bu konuda eğitmenler bölümüne bakabilirsiniz.
Tabi, ne zaman isterseniz izlemek için gelebilirsiniz. Gelin bizi kendi gözlerinizle görün, çalışma formatını görün, insanları görün, ortamı görün. İsterseniz çıkışta insanlarla konuşun. Kendo ile ilgili kafanızdaki belirsizliklerden kurtulun. Aklınıza yatarsa o zaman başlarsınız.
Dönem dönem yeni katılımları kabul edemediğimiz zamanlar oluyor. Ancak şu an için dojo katılımımız açıktır. Yapmanız gereken tek şey başvuru formumuzu doldurup çalışmaya gelmek. (Çalışma yer ve zamanını öğrenmek için tıklayın) Çok nadiren de olsa bazen çalışma iptal edilebiliyor veya gün/saat değişikliği yaşanabiliyor. Bu durumu öğrenmek için ilk kez gelmeden bir gün önce ankarakendo2007@gmail.com adresine bir mail atmanızı veya facebook sayfamızı takip etmenizi tavsiye ederiz.
Çalışma kurallarımızı okumak için tıklayınız.
Son olarak...
Lütfen unutmayın Ankara Kendo Kulübü kar amacı güden bir müessese değildir, parçası olduğumuz bir ailedir. Sizi de bu ailede görmekten mutluluk duyacağız. (onegaishimasu / お願いします).
