Kendonun Tarihçesi

Kendonun Tarihçesi

Kendonun Ortaya Çıkışı ve Modernleşmesi

Kendonun Kısa Tarihi

Japon kılıç kullanımına dair en erken yazılı kaynak 7. yüzyıla dayanmaktadır. Kılıç yapım sanatı geliştikçe ve buna bağlı olarak kılıcın şekli değiştikçe, kılıç kullanım teknikleri de değişime uğramıştır. Bu kılıç kullanım tekniklerinin gelişimi, karmaşık bir iç savaş döneminin getirdiği bir sonuçtur. Bu dönemde samuray sınıfından olmayanlar bile kendilerini korumak için kılıç kullanma becerilerini geliştirmek zorunda kalmışlardır. 1573'te savaş çağı sona erdiğinde, yüzyıllar boyunca denenerek geliştirilmiş teknikleri temel alan birçok farklı kılıç okulu ortaya çıkmıştır.

Tarih Foto 1
A Brief History of Kendo - Kendo World

Daha durağan geçen Edo döneminde (1603 - 1867) askeri liderler (Shogunlar), samurayları barışı korumak üzere savaş sanatlarını çalışmaları konusunda yönlendirdiler. Bu dönemde savaş sanatlarının amaçları, iyi bir karakterin geliştirilmesini vurgulayacak şekilde değişime uğradı. Bu dönemden sonra savaş sanatı çalışmanın amacı, bedeni ve zihni savaş alanı için hazırlamaktan ziyade fiziksel ve zihinsel disiplinin geliştirilmesine doğru kaydı. İdman yöntemleri ve modern kendonun gereçleri olan bambu kılıç (shinai) ve bogu (zırh) da Edo döneminin(1603-1868) ortalarında geliştirilmiştir. Bugün kendo uluslararası alanda, feodal Japonya’nın savaş sanatı olarak değil, insanın ruhsal ve fiziksel gelişimini hedefleyen; insana azim, saygı, bağlılık gibi erdemleri öğretmeyi amaçlayan bir spor olarak bilinir.

Günümüzde Kendo

Kendo, bambu veya tahta kılıçla ve koruyucu zırh giyilerek yapılır. Bambu kılıç (shinai), dört parça bambudan özel olarak kendo için imal edilmiştir. Temel kendo çalışmaları, bireysel hareketler ve eşli çalışmalar olarak yapılabilir. Bireysel hareketler, boşluğa veya cansız bir hedefe kılıç hamleleri yapılarak çalışılır. Eşli çalışmalar, karşılıklı belirli hedef noktalara yapılan hamleler ve karşı hamlelerden oluşan kılıç tekniklerini içerir.

Kendoda belirli hedef noktalara hamleler yapılarak sayı alınır. Özel olarak tasarlanmış darbeyi emici bambu kılıç ile koruyucu zırh üzerindeki belirli hedef noktalara vuruşlar yapılır. Sınırlı sayıdaki bu hedef noktaları dışında bir yere vuruş yapılması kurallara aykırıdır. Bir vuruşun geçerli olması için biçimi doğru olmalı, yeteri kadar enerji ve canlılık ile yapılmalıdır.

Son olarak vuruş sonrası fizik ve ruh gücü, herhangi bir artçı saldırıya karşı muhafaza edilmelidir. Buna ‘Zanshin (残心)’ denir. Karşılıklı yapılan bu çalışmalarda sakatlık oranı ve ciddiyeti, günümüzde yapılan futbol, basketbol ve voleybol gibi takım sporlarından veya darbe içeren dövüş sporlarından çok daha düşüktür.

Hedef Noktaları
2011 Türkiye Kendo Şampiyonası

Müsabakalar

Kendoda nihai amaç müsabaka kazanmak değildir. Kendoda amaç, kişinin rakibinden ziyade kendisini yenmesi, iradesini kontrol edebilmesi, karakterini ve bedenini geliştirmesidir. Ancak müsabakalar da mevcuttur ve kendonun önemli bir parçası olarak değerlendirilir.

Müsabakalar, kişinin kendodaki gelişimini ölçmesi ve hatalarını anlayabilmesi açısından son derece önemlidir. Müsabakalarda, bu metinde daha önce bahsedilen hedef noktalara doğru teknik ve ruh haliyle vuruş yapmak amaçlanır. Puan almanın zorluğu bütün bileşenleri doğru uygulamaktan gelir. Bu bileşenler doğru teknik, doğru ruh hali, saldırı sonrası fiziksel ve zihinsel gücün devamlılığıdır.

Üç deneyimli hakem tarafından izlenen müsabakalar, üç puan üzerinden yapılır. İki başarılı vuruşu önce yapan taraf müsabakayı kazanır. 9x9, 10x10 veya 12x12 m2'lik kare alan içinde, müsabıklar serbest bir şekilde hareket edebilirler. Müsabakalarda, kendonun temel ögelerinden biri olan ‘karşılıklı saygı’nın dikkatle uygulanması çok önemlidir.

Final
Dünya Kendo Şampiyonası
Dünya Kendo Şampiyonası

Resmi Kurumlar

Günümüzde kendo, Türkiye dâhil dünyanın birçok ülkesinde yaşları 5 - 90 arasında milyonlarca kişi tarafından yapılmaktadır. Özellikle Japonya'da, ilkokuldan itibaren temel eğitimin bir parçası olarak benimsenmiştir. Dünyada kendo faaliyetleri, Uluslararası Kendo Federasyonu (Federation of International Kendo, FIK) tarafından yürütülmektedir. Bütün ülke temsilcilikleri ya direkt ya da kıta federasyonları üzerinden FIK'e bağlıdır. Türkiye, Kendo Derneği üzerinden, Avrupa Kendo Federasyonu’nun (European Kendo Federation, EKF) bir üyesidir. Bu bağlamda FIK'e, EKF üzerinden bağlıdır. Her üç yılda bir FIK aracılığıyla Dünya Kendo Şampiyonası (World Kendo Championships, WKC) düzenlenmektedir. Bölgemizde her yıl Avrupa, Balkan ve Türkiye Kendo şampiyonaları yapılmaktadır. Bu sayede kendo, tüm dünyada belli bir standart ve düzen içerisinde organize edilmektedir.